Biologická hodnota bielkovín (BV) – čo to je a prečo je dôležitá?

Bielkoviny sú základnou stavebnou jednotkou našich buniek a orgánov a slúžia aj ako enzýmy, hormóny a prenášače signálov v tele. Preto je dôležité zabezpečiť ich dostatočný príjem v strave. Biologická hodnota bielkovín (BV) je mierou toho, ako dobre telo dokáže využiť bielkoviny v potrave. V tomto článku sa pozrieme bližšie na BV a jej dôležitosť.

Čo je biologická hodnota bielkovín?

Biologická hodnota bielkovín sa vzťahuje na množstvo dusíka, ktorého telo môže využiť z potravy a premeniť ho na bielkoviny v tele. Hodnota sa vypočíta ako podiel absorbovateľného dusíka v potrave a celkového množstva dusíka v potrave. Biologická hodnota sa zvyčajne vyjadruje ako percentuálna hodnota a môže sa pohybovať od 0 do 100. Bielkoviny, ktoré majú vyššiu BV, sa lepšie využijú v tele na tvorbu bielkovín.

Prečo je BV dôležitá?

Dôležitosť BV spočíva v tom, že zdroje bielkovín v potrave sa líšia v množstve a kvalite a teda aj v ich využití v tele. Bielkoviny z rastlinnej potravy sa zvyčajne ťažšie vstrebávajú a majú nižšiu BV ako bielkoviny z živočíšnych zdrojov. Preto je dôležité zvoliť si potraviny, ktoré majú vyššiu BV, aby sme mohli zabezpečiť dostatočný príjem kvalitných bielkovín.

V prípade, že nezabezpečíme dostatok bielkovín v potrave, môže to viesť k nedostatku aminokyselín, ktoré sú stavebnými kameňmi bielkovín. To môže viesť k poruchám rastu a rozvoja, zníženiu svalovej hmoty, zníženiu imunitnej funkcie a ďalším zdravotným problémom.

Ako zvýšiť BV vo svojej strave?

Existuje niekoľko spôsobov, ako zvýšiť BV vo svojej strave. Najlepším spôsobom je zahrnúť do svojej stravy zdroje bielkovín, ktoré majú vyššiu BV. Patria sem napríklad vajcia, ryby, hydina, hovädzie mäso, bravčové mäso a mliečne výrobky. Tieto zdroje bielkovín majú vyššiu kvalitu a obsahujú väčšinu aminokyselín, ktoré telo potrebuje na tvorbu bielkovín. Okrem toho je dôležité variť a prípravu bielkovinových jedál správne, aby sa zabezpečila čo najvyššia absorpcia bielkovín. Správna príprava jedál zabezpečí, že telo môže využiť viac bielkovín, ktoré sa nachádzajú v potrave.

Ak sa snažíte o vegánsky alebo vegetariánsky životný štýl, môžete si zabezpečiť dostatok bielkovín aj z rastlinných zdrojov, ako sú fazule, hrach, šošovica, tofu a quinoa. Niektoré rastlinné zdroje bielkovín majú nižšiu BV ako živočíšne zdroje, ale ak sa zahrnú do stravy správne, môžu poskytnúť všetky potrebné aminokyseliny pre tvorbu bielkovín v tele.

Zhrnutie

Biologická hodnota bielkovín je dôležitým ukazovateľom kvality bielkovín v potrave. Bielkoviny s vyššou BV sú lepšie využiteľné v tele na tvorbu bielkovín. Nedostatok bielkovín v potrave môže viesť k zdravotným problémom, preto je dôležité zahrnúť do stravy zdroje bielkovín s vyššou kvalitou a správne ich pripraviť. Ak sa snažíte o vegánsky alebo vegetariánsky životný štýl, môžete zabezpečiť dostatok bielkovín aj z rastlinných zdrojov.

Najlepšie je zvoliť si pestrou stravu a zahrnúť do nej zdroje bielkovín z rôznych zdrojov. Dostatočný príjem bielkovín je kľúčový pre udržanie zdravia a wellness a mal by byť súčasťou každej zdravej stravy.